O pyłku i nektarze słów kilka
Pszczoły odwiedzają kwiaty w poszukiwaniu pokarmu – pyłku i nektaru. Zapach to pierwszy sygnał, który przyciąga owady do źródła pożywienia. Intensywne kolory, prążkowanie, plamki i kreski na płatkach pomagają odnaleźć właściwą drogę do rośliny.
Przeważnie kwiaty produkują i nektar, i pyłek – takich gatunków jest najwięcej. Zdarza się jednak, że roślina jest źródłem tylko pyłku – tak jest w przypadku przylaszczek, maku i dziurawca; albo tylko nektaru – jak w przypadku malwy, czy żeńskich kwiatów wierzby. Z kolei w niektórych kwiatach nektar ukryty jest tak głęboko, że pszczoły mogą mieć trudność, żeby się do niego dostać. Niektóre gatunki owadów mają na tyle długie języczki, że podłużne, wąskie kwiaty nie są barierą w dostępie do słodkiego nektaru.
Dlaczego pszczoły potrzebują zarówno pyłku, jak i nektaru?
Pokarmy te różnią się od siebie – zarówno formą, jak i składem chemicznym.
Nektar, to nic innego jak roztwór cukrów w różnych proporcjach oraz olejków eterycznych, witamin, kwasów organicznych, barwników, enzymów, soli mineralnych i związków azotowych. W uproszczeniu możemy powiedzieć, że jest to pokarm węglowodanowy, czyli zapewniający przede wszystkim energię.
Pszczoły też nie mogą być na diecie śmieciowej!
Z ostatnich badań wynika, że podobnie jak dla ludzi, dla pszczół bardzo ważna jest różnorodność spożywanego pokarmu, zwłaszcza na etapie wzrostu i rozwoju. Pyłek i nektar różnych gatunków różnią się składem. Dlatego tak ważne jest sadzenie wielu różnych gatunków roślin w ogrodzie i na balkonie, żeby zapewnić im zróżnicowany pokarm – od wczesnej wiosny aż do później jesieni.